MINI Guard Blog


Hírek, érdekességek az autók világából!

Autókatalizátor lopások száma emelkedik!

Miért lopják a katalizátor tolvajok a katalizátorokat?


Az utóbbi időben, hazánkban is jelentősen megnőt az autókatalizátorok lopások száma. Egy katalizátor ellopása nem tart tovább, mint egy perc, amivel több százezer, akár milliós kárt okozva az autó tulajdonosoknak. A katalizátor lopásról készített videót itt nézneti meg.

Léteznek már katalizátor felvásárló csoportok a facebook-on, ahol megjelennek a lopott katalizátorok.

Az autókatalizátorokat a bennük található nemes fém tartalom miatt lopják nagy számban a katalizátor tolvajik.

A katalizátorban található nemesfémek - platina (11 489 Ft/gramm), palládium (21 572 Ft/gramm), ródium (180 403 Ft/gramm) - árfolyama hatalmasat emelkedett az elmúlt években, ezek a nemes fémek jócskán meghaladjak az aramy grammonkénit felvásárlási árát. Ennek köszönhetően jelentősen nőt a lopott katalitzátorokra a kereslet a fekete piacon.

Hogy jobban el tudjuk képzelni a lopott autókatalizátorok iránti kereslet növekedését: Egy személyautó katalizátora átlagosan 2-6 gramm, egy nagyobb terepjáró, SUV 6-20 gramm nemesfémet tartalmaz.

A palládium természetes formájában nagyon ritka, a fő alkalmazási területe az autóipar, rendelkezésre álló palládium 70 százaléka a katalizátorokba kerül beépítésre. A világ össztermelése nem elégíti ki az egyre növekvő igényeket, ennek következtében az ipar az újrahasznosításből próbálja fedezni szükségleteit. Ez generálja az elképesztő nemesfém árakat, ezért az autókatalizátorból kinyert nemesfém értéke igen magas.

Másik tényező, a dízelüzemű autók értékesítése egy év alatt 25 százalékot csökkent, köszönhetően a dízel botránynak, nagymértékű bizalomvesztésnek és az egyre több városból való kitiltásnak is. A benzin üzemű autók katalizátoraiban a több nemesfém, köztük, palládium található. Az a tényező is a ritkább palládium árának emelkedését segíti, hogy a kedvezőbb üzemanyag fogyasztást ígérő hibridek gyártása is hagy ütemben növekszik.

A dízel autók katalizátorai az égésterméket platinával semlegesítik, ami nagyságrendekkel nagyobb mennyiségben lelhető fel földön, mint a palládium, ez is a palládium drágulását idézi elő.

Az autókatalizátorok lopása során a tolvajokat az felvásárlási árak vezérlik, minél nagyobb a nemesfém felvásárlási ára, annál több katalizátort lopnak el, annál jobban járnak.

A rendőrség az autókatalizátor lopások számáról nem vezet statisztikát, illetve a katalizátorokon nem található semmilyen beazonosításra szolágáló jelzés, ez a katalizátor tolvajok tevékenységét segíti.

A tolvajok által vállalt minimális kockázat, egy autókatalizátor ellopása kevesebb mint egy perc, az okozott kár arányában elhanyagolható. Az okozott kár több százezer, akár milliós is lehet.

Bízzunk benne, hogy a gyártók jobban védett helyre teszik a katalizátort, de addig is a legjobb védelem az autókatalizátor lopás ellen, ha emelésérzékelővel bővített MINI Guard vagy TOTAL Guard lopásgátló védelemmel szereljük fel az autónkat.

Az emelés védelemmel bővített lopásgátló az autó megemelésekor azonnal riaszt, megszólal a kürt. Tehát a katalizátor tolvajok munkáját megzavarja, a kockázat hatalmas lesz, az autót azonnal ott haddják és elmennek.