MINI Guard Blog


Hírek, érdekességek az autók világából!

Európában eladott elekrtomos autók növekedése hatalmas volt


Európában az eladott elektromos autók száma erősen emelkedett. Több mint 42 százalékkal többet értékesítettek 2018 első fél évében, mint az előző év azonos időszakában. Ezzel a növekedéssel Európa útjain több mint egymillió elektromos autó gurul csendesen, kímélve a környezetünket.

Kína tavaly érte el az egymilliós darabszámot, az USA útjain alacsonyabb, 750 ezer elektromos autó fut. Ebbe a növekedési számba beleszámítanak a teljesen elektromos és a Plug-in (hálózatról tölthető) hibrid autók is.

Ehhez a növekedéshez Európában Németország járult hozzá a legnagyobb mértékben. A németek a 2017 első félévéhez képest 52%-os (35792 darab) növekedést értek az eladott elektromos autók számában. Ezzel az eredménnyel a németek a második helyet szerezték meg a listán. Az első helyre a norvégok kerületek a 2018 első félévben mutatott 32%-os (36494 darab) növekedéssel. Norvégiában a tavaly decemberben eladott új autóknak 52%-a elektromos volt. Ezzel egyidőben az országban először lehetett látni, hogy a benzin és a gázolajfogyasztás csökkenésnek indult.

Az EV-Volumes becslése szerint a 2018-ban eladott elektromos autók darab számában a németek fogják a legtöbbet értékesíteni 88500 barab eladott elektromos autóval. Míg a becslések szerint Norvégia 84000 darabot értékesíthet 2018-ban.

Négy európai országban most robbant a növekedési bomba. Az újonnan eladott elektromos autók száma a 2017 első félévében Portugáliában 119, Hollandiában 126, Finnországban 149, Dániában pedig a robbanás hatalmas volt, 691%-kal többet adtak el az elektromos autókból.

A növekedési számok ellenére a tölthető autók, az Európában eladott új autók 2 százalékát teszik ki.