MINI Guard Blog


Hírek, érdekességek az autók világából!

Hogyan tudjuk a katalizátor lopást megakadályozni egyszerűen?


katalizátor lopáshoz megemelik az autót

Nagy számban lopják az autók katalizátorait továbbra is. Az okokról, hogy miért lopják a katalizátorokat, már korábbi cikkünkben itt írtunk.

Mit tudunk tenni, hogy megakadályozzuk a katalizátor ellopását?

Az utcán álló autó védelme mindig kritikusabb, mint egy zárt helyen parkoló autóé. Az elkövetők kinézik maguknak azt a gépkocsit, amelyik alkalmas lehet, hogy ellopják a katalizátorát. Megemelik egy nagyobb emelővel, a műveletet követően az egyikük bemászik az autó alá és fekvő helyzetben a megemelt autó alól két vágással kivágja a katalizátort. A művelethez akkumulátoros flexet vagy csővágót használnak, ami nem tart tovább, mint egy perc.

Hogyan tudja megvédeni az autó katalizátorát?

A leghatékonyabb védelem, ha a lopásgátló riasztót szereltetünk az autóba. A lopásgátló mellé kiegészítőként vásároljunk egy emelés érzékelőt is. Az emelésérzékelő azonnal riaszt akusztikusan, megszólal az autó kürtje, és az indexek is villognak, ha megemelik az autót. Nem azért kell, hogy emelésre azonnal riasszon az autó és tulajdonos meghallja vagy értesítést kapjon sms-ben, hanem, hogy az elkövetők otthagyják az autót és elmeneküljenek onnan. Ha a megemelésre megszólalt a kürt, akkor biztosan elmenekülnek az elkövetők, mindent hétra hagyva, mert a lebukés veszélye hatalmasat nőt. Nem kockáztatják, hogy tetten érjék őket.

A katalizátor védelme érdekében nem érdemes „berácsozni”, így próbálva megvédeni a kivágástól. Két oka is van amiért nem érdemes ráccsal védeni a katalizátorokat.

Az egyik, hogy menet közben összegyűjti a szemeteket, faleveleket, ami a rácsok közé szorul, így csökkenti a katalizátor hűtését (a menetszél hűti a katalizátort, ezért van az autó alján), ezért a nagyobb hőmérsékleten üzemelő katalizátor hamarabb fog meghibásodni. Rosszabb esetben a felgyülemlett falevél a nagy hő hatására ki is gyulladhat, ami az autó leégést okozhatja.

A másik ok, hogy a katalizátor tolvajoknak nem jelent nagy akadályt, hiszen egy akkumulátoros flex van náluk, igy plusz fél perc, hogy eltávolítsa a rácsot a katalizátor körül.

Ez a védelem jól hangzik első hallásra és jól is néz ki, ami megvétheti a katalizátor, de a valóságban nem sokat véd a kivágás ellen.

Az egyetlen és hatékony védelem, ha emelés érzékélővel kiegészített MINI Guard vagy TOTAL Gurad GPS lopásgátlót szereltetünk az autóba.