MINI Guard Blog


Hírek, érdekességek az autók világából!

Katalizátor lopások száma egyre nő, az egekben lévő nemesfém árak miatt.

A régebbi autók katalizátorai több nemesfémet tartalmaznak, mint a mai modernebb autók katalizátorai, ezért hatalmas a kereslet ezekre.

A katalizátorban található nemesfémek sokat érnek.

A katalizátor végzi el a kipufogógázok közömbösítését, ami minden benzines és dízel autóban megtalálható. Az autókatalizátorokban jellemzően három nemesfém található, váltakozó arányban található meg: palládium, platina és a ródium.

A katalizátorokban található nemesfémek világpaci ára az elmúlt években hatalmas emelkedés, meredek drágulásának köszönhetően az illegális piac résztvevői is felfigyeltek.

Nem véletlen, hogy az illegális piac szereplői egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az autókatalizátor lopás iránt. Az árutőzsdén egy gramm ródium jelenleg 180 ezer forint körül mozog. Ahogy változik a nemesfémek ára, annak megfelelően változik a katalizátorok lopásának száma is.

A katalizátor lopással leginkább fenyegetett régebbi, kis értékű autók. Ezeknél az autóknál van egy bizonyos évjárat és motortípus, ami a tolvajok célkeresztjébe helyezi a márkát.

Ezek a régebbi évjáratú autókat olyan katalizátorokkal szerelték fel, amelynek nagyobb mennyiségben tartalmaznak nemesfémet, feketepiaci ára elérheti a 180-200 ezer forintot. Erről az autó tulajdonosa mit sem sejt, hogy kifejezetten a katalizátor tolvajok célkeresztjében szerepel a gépkocsi.

Olyan esetekről is lehet olvasni, hogy a tolvajok autóvásárlást színlelnek, ami alkalmával elviszik az autót egy próba körre, majd pár sarokkal arrébb, kevesebb mint két perc alatt, kivágják a katalizátort. A tulajdonosnak megmondják, hogy a megvásárolni kívánt autó lerobbant, ezért nem veszik meg és elmennek.

A legnagyobb veszélyben a hibrid hajtású autók vannak. Ezeknek az autóknak a katalizátor ára a fekete piacon akár ötszázezer forintot is elérheti.

Az autóbontással foglakozó vállalkozások, a nemesfémek drasztikus drágulása miatt, tevekénységüket bővítették katalizátorfelvásárlással.

Ma az országban több száz vállalkozás foglalkozik katalizátor felvásárlással és több ezerre tehető a fekete piacon a katalizátorok adásvétele. Ezek a felvásárló vállalkozások is a katalizátor lopások számának emelkedését elősegítik.

A legtöbb autó tulajdonos akkor gondolkozik el az autóvédelmen, amikor már megtörtént a baj, ellopták a katalizátort.

Autókatalizátor lopás megelőzésére szolgál a MINI Guard és a TOTÁL Gurad autóvédelem emelés érzékelővel kibővítve.A leghatékonyabb védelem a katalizátor lopás ellen, ha emelésérzékelővel ellátott MINI Guard vagy TOTAL Guard GPS védelmet szereltetünk az autóba. Amikor megemelik az autó, hogy kilopják a katalizátort, a védelemi rendszer rögtön megszólaltatja az autó kürtjét és küld egy SMS riasztást is. Ha megszólt a riasztó, az elkövetők rögtön elmenekülnek, félve az azonnali lebukás veszélyétől.