MINI Guard Blog


Hírek, érdekességek az autók világából!

Keyless go védelem, kulcs nélküli nyitás


Az egyik legkényelmesebb megoldás az autó kulcs nélküli nyitása és indítása, ami egyben jelentős kockázat az autó védelme szempontjából, és az autólopást nagy mértékben megkönnyíti.

A veszély nagyon nagy, az autó tolvajok hamar rájöttek, hogy ezzel a kényelmi megoldással felszerelt autókat könnyen, kulcs és roncsolás nélkül hamar tudják ellopni.

Az autó ellopása ezzel a módszerrel a legfrissebb fejlesztésű autóknál is fennáll. A Német ADAC idén márciusban 1-2 éves autókon tesztelték a lophatóságot.

Ma már kevés olyan gyártó van, akinél nem ilyen, hagyományos toll nélküli kulcsot kapunk, a legtöbb autóhoz már jár a kulcs nélküli indítás, de sok esetben a nyitás is.

Hogyan működik a kulcs nélküli nyitás?
Az autóhoz használt indító kulcs helyett már egy könnyeben használható rádiójelet kibocsátó távirányítót kapunk az autóhoz. A távirányító kommunikál az autóval, ha a hatótávolságon belülre kerül a kulcs, az autóban több helyen elhelyezett kisfrekvenciás antennán keresztül.

Az autó megközelítésekor a kulcs által kibocsátott rádiójeleket fogadja az autóban lévő vevőegység és a kilincs megérintésekor vagy a távirányító gombjának megnyomásakor kinyit az autó és kikapcsolja a riasztót is.

Elég megnyomni a kilincsen elhelyezett kis gombot, vagy hozzáérni és nyílik az autó ajtaja.

Miután a kulcsok nagy része folyamatosan bocsátja ki a rádiójeleket, az autó tolvajok hamar rájöttek, hogy a távirányító jeleit lemásolni nem egy nagy feladat.

Hogyan lehet feltörni egy ilyen autót?
A kulcs által kibocsátott rádiójeleket egy pár tízezer forintos készülékkel be lehet mérni.

Az autó tolvajok ketten dolgoznak. Az egyik tolvaj a kulcs közelébe, hatótávolságon belül kell kerülnie, ami általában 2-3 méter. Egy vevőegységgel felerősíti a kulcs jeleit annyira, hogy az autó mellett álló társa egy másik adó-vevő egységgel venni tudja jeleket és már nyitja is az autót. A legtöbb esetben ezzel a módszerrel be is tudják indítani az autót.

Ezzel az autólopás megoldással 419 autót teszteltek ás az autóba való bejutás és beindítása nem került többe mint 30-40 másodperc, ami az autó tulajdonosok szemszögéből nézve nagyon elkeserítő.

Ma már nem így néz ki az autólopás, nincs babrálás a zárral a kulcs nélküli rendszereknél, roncsolás nélkül viszik el

Ma már nagyon sok autóhoz alapáron jár a kulcs nélküli nyitás és indítás. Az autó tulajdonosokban jogosan merül fel a kérdés, hogy mit tehetünk a hatékony autó lopásgátlásért?

Ha már az autónkhoz a kulcs nélküli indítás választottuk, akkor két hatékony megoldás létezik az autólopás megakadályozására.

1. Ahhoz, hogy a kulcs jelet ne tudják bemérni, le kell árnyékolnunk. Már árulnak olyan tokokat a kulcshoz, amiben fém szálak, fém bélése van, ami korlátozza a rádiójelek terjedését. Ennek a megoldásnak a nagy hátrány, hogy pont azt a kényelmi funkciót veszítjük el, amiért nem kell a kulcsot az autóhoz érve kivenni a zsebünkből.

2. A másik lehetőség, hogy MINI Guard vagy TOTAL Guard autó lopásgátlóval védjük meg az autónkat a lopás ellen. Itt az autó lopásgátló a nyitást követően kódot kér, mindegy, hogy milyen módszerrel nyitottuk ki az autót.A leghatékonyabb védelem a katalizátor lopás ellen, ha emelésérzékelővel ellátott MINI Guard vagy TOTAL Guard GPS védelmet szereltetünk az autóba. Amikor megemelik az autó, hogy kilopják a katalizátort, a védelemi rendszer rögtön megszólaltatja az autó kürtjét és küld egy SMS riasztást is. Ha megszólt a riasztó, az elkövetők rögtön elmenekülnek, félve az azonnali lebukás veszélyétől.