MINI Guard Blog


Hírek, érdekességek az autók világából!

Egyre többet lopják az autók katalizátorait!


ARANYÁRBAN VAN A KATALIZÁTOR!

Az autótolvajók nagy része áll rá az autók értékes részének, a kipufogó rendszerbe épített katalizátorok ellopására. Az autó katalizátorának feketepiaci értéke 100-200 ezer forint között van, a katalizátor tolvajok ennyit kereshetnek egy ellopott katalizátorral, az ellopás nem tart tovább negyven másodpercnél.

Budapesten is egyre gyakoribb a leparkolt autók katalizátorának az ellopása. Egyre több autónak lopják el a katalizátorát. A rendőrség szerint a lopásoknak öngerjesztő hatása is van. A használt alkatrészek piacán megjelentek a károsultak, hogy pótolják az eltulajdonított katalizátorokat. Ezért is megnőt a katalizátor lopások száma. Néhány tolvaj azért lopja el autó katalizátorokat, hogy a megnövekedett keresletet ki tudja elégíteni. A feketepicon a benzines és a hibrid modellek katalizátorai a legkelendőbbek. A katalizátor tolvajok ezeket a típusú autókat keresik és tulajdonítják el ezt a drága alkatrészt.

Minél korszerűbb, annál drágább

Minél korszerűbb egy autó, annál finomabban van hangolva, annál drágább a katalizátora. A hibrid hajtású, belső égésű és elektromos motorral ellátott autók katalizátora a legbonyolultabb. A hibrid autók katalizátoraiban van a legtóbb nemesfém, amit a tolvajok keresnek, ennek megfelelően a feketepiaci ára is nagyobb. A katalizátorokban arany és platina van, amit a tolvajok kiszerelve értékesítenek.

A tolvajok, hogy hozzáférjenek a katalizátorhoz, megemelik az autót. Az egyik tolvaj befekszik az autó alá és kivágja a katalizátort és mennek is tovább. Reggel az autó tulajdonosa onnan tudja, hogy kilopták a katalizátort, hogy nagyon hangos lesz az autó a beindítást követően.

A katalizátor lopás egész Európában probléma, nem csak nálunk.

A leghatékonyabb védelem a katalizátor lopás ellen, ha emelésérzékelővel ellátott MINI Guard vagy TOTAL Guard GPS védelmet szereltetünk az autóba. Amikor megemelik az autó, hogy kilopják a katalizátort, a védelemi rendszer rögtön megszólaltatja az autó kürtjét és küld egy SMS riasztást is. Ha megszólta a riasztó, az elkövetők rögtön elmenekülnek, félve az azonnali lebukás veszélyétől.